Începe Anim’est!

Cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Animaţie Anim’est este cea mai amplă de până acum, cuprinzând zeci de evenimente si sute de proiectii. Dorim să vă semnalăm câteva dintre momentele de neratat din perioada 2-11 octombrie:

Vineri, 2 octombrie, la ora 19.00, în sala Cinematografului Patria, va avea loc deschidere oficială a festivalului urmată de proiecţia filmului Mary and Max , semnat de Adam Elliot, deţinătorul premiului Oscar. Producţia australiană din 2009 a avut premiera la Sundance Festival şi a obţinut o menţiune specială în cadrul cunoscutului Festivalul de Film de la Berlin, Generation 14Plus. Povestea filmului se întinde pe douăzeci de ani şi două continente. Este relatarea relaţiei speciale dintre două persoane foarte diferite: Mary Dinkle (Collette), o fetiţă cam plinuţă în vârstă de 8 ani din suburbiile oraşului Melbourne, Australia şi Max Horovitz (Hoffman), un evreu obez de 44 de ani, suferind de sindromul Asperger, ce trăieşte în haosul New York-ului. Succedând umorul şi melancolia, Elliot crează un echilibru între comic şi tragic, reuşind să păstreze interesul spectatorilor în fiecare clipă.

Georges Schwizgebel (Elveţia), un clasic al animaţiei premiat la Cannes, Berlin, Annecy este invitatul special al acestei ediţii Anim’est. El va susţine miercuri, 7 octombrie, ora 12.00, la Cinema Union, un masterclass deschis publicului . Realizator a 14 filme de scurt metraj premiate la cele mai prestigioase festivaluri de gen din lume: Cannes, Annecy, Zagreb, Hiroshima, Stuttgart, Ottawa, Espinho, fondatorul Studioului GDS în 1971, Georges Schwitzgebel este producător, regizor de animaţie şi designer. Două dintre filmele sale, ’78 R.P.M.’ (1985) şi ‘The Ride to the Abyss (1992) sunt pe lista celor mai influente o sută de filme de animaţie create vreodată, listă publicată în 2006 de Festivalul de la Annecy.

Retrospectiva Miyazaki cuprinde 5 filme ale celebrului animator, proiectate în această perioadă în toate locaţiile festivalului. Într-o carieră ce se întinde de-a lungul a 39 de ani, Hayao Miyazaki a abordat toate temele, a explorat fiecare nuanţă, fiecare registru, iar selecţia filmelor prezentate în retrospectivă demostrează acest lucru.

Guilaine Bergeret (Franţa) va prezenta marţi, 6 octombrie, ora 12.00, la Cinema Union, cel mai cunoscut producător şi distribuitor de scurt-metraje – SacreBleu production . Creat în 1999, Sacrebleu Productions a produs iniţial scurt metraje de ficţiune, iar din 2003 a început să producă filme de animaţie. În 2006, a primit din partea industriei de cinema franceze Premiul pentru cea mai bună casă de producţie, distincţie ce îi recunoaşte meritul de a fi produs filme selectate de peste 500 de festivaluri internaţionale, printre care prestigioasele Cannes, Brest, Clermont Ferrand, Veneţia. Prin cele 40 de titluri produse, Sacrebleu şi-a creat un nume în industria filmului de scurt metraj.

Şcoala de animaţie invitată este Supinfocom, din Franţa. Marie Anne Fontainer (Franţa), decanul facultăţii va prezenta miercuri, 7 octombrie, ora 14.00, la Cinema Union, activitatea recentă a şcolii. Fondată în 1988, la iniţiativa Camerei de Comerţ şi Industrie Valenciennes, Supinfocom este specializată în grafică pe calculator şi multimedia şi pregăteşte ‘regizori digitali’ ce lucrează în echipă, de la scrierea scenariului până la etapa de post-producţie. Supinfocom a devenit un nume de referinţă în creaţia digitală şi grafica pe calculator şi a câştigat reputaţie internaţională. Scurt-metrajele realizate de studenţii săi ca proiect de diplomă au câştigat numeroase premii la festivaluri din toată lumea. O selecţie a celor mai reuşite va putea fi urmărită la Cinema Union, în aceeşi zi, începând cu ora 16.00.

Un alt eveniment important al Anim’est este retrospectiva Luminiţa Cazacu . Artist plastic, regizor de film de animaţie, scenograf, grafician, scenarist, Luminiţa Cazacu a absolvit Facultatea de Arte Plastice Bucureşti (1967) şi Institutul de Arte Frumoase ‘N. Grigorescu’ (1982). Filmele sale, premiate de nenumărate ori atât în ţară cât şi în străinătate (Veneţia, Tomar Portugalia), au fost difuzate în cadrul unor retrospective organizate în Franţa şi România. În cadrul Anim’est sunt proiectate la Cinema Union, lung metrajul Călătoriile lui Pin Pin (4 şi 10 octombrie, ora 14.00) şi o serie de scurt-metraje realizate în perioada 1976- 1991 (3 şi 8 octombrie, ora 18.00).

Pentru cei mici, am pregătit proiecţii în fiecare week-end. În fiecare dimineaţă de sâmbătă şi duminică, 6 filme animate îşi aşteaptă spectatorii, la toate locaţiile festivalului, cu poveşti şi personaje minunate.

Mike Reiss (SUA), scenarist al filmelor Simpsons Family şi Ice age 3, invitat al Anim’est, va fi prezent duminică, 4 octombrie, pentru The Simpsons Day. Evenimentul are loc la Cinema Patria şi cuprinde proiecţia filmului The Simpsons, de la ora 18.30 şi Din culisele The Simpsons, de la ora 20.30.

Mike Reiss a câştigat patru Premii Emmy şi un Premiu Peabody pentru contribuţia sa la ‘The Simpsons’, serialul de animaţie votat de revista Time drept ‘cel mai bun show de televiziune al secolului al XX-lea’. Mike va dezvălui secrete din lumea personajelor şi episoadelor voastre preferate, va vorbi despre relaţia nu tocmai relaxată cu diverse celebrităţi, politicieni, leaderi religioşi. Mike va vorbi şi despre alte creaţii animate ale sale, ca ‘The Critic’ şi ‘Queer Duck’ (despre o raţă homosexuală!).

Începând de luni, 5 octombrie, debutează competiţia Anim’est. Cele 6 secţiuni – Lung-metraj, Scurt-metraj, Film românesc, Film studenţesc, Videoclip & advertising şi Balkanimation vor fi evaluate de 3 jurii. Juriul pentru lung metraj şi scurt metraj este format din criticul Alex Leo Şerban, producătorul şi regizorul Georges Schwizgebel şi producătoarea Guilaine Bergeret de la Studiourile Sacrebleu. Juriul pentru secţiunile film românesc, film studenţesc şi balkanimation are tot trei membri: Anne Brotot, director al celebrei şcoli franceze Supinfocom, criticul Françoise Cathala şi Luminiţa Cazacu, realizatoarea de animaţie care are şi o retrospectivă în Anim’est. Ultimul dintre jurii , pentru videoclip & advertising, reuneşte 3 nume din zone diferite: Dani Macarie, director de creţie la Ogilvy, Doru Trascau, cunoscut pentru activitatea sa ca Vocalist şi chitarist al trupei AB4, George Dorin Andreeasu aka Gojira, cunoscut şi experimentat DJ.

Ca o noutate a acestei ediţii, Anim’est prezintă Balkanimation, o competiţie care reuneşte filme realizate de regizori din Balcani, o zonă cu o identitate aparte pe care vă invităm să o descoperiţi.

Unul dintre cei mai importanţi invitaţi ai acestei ediţii, confirmaţi în ultima clipă, este Chris Carlisle, directorul Studioului Gonzo, unul dintre cele mai importante studiouri de manga din lume. În 10 octombrtie, la Cinema UNION aveţi şansa unei întâlniri cu Chris Carlisle, care va prezenta pentru publicul român activitatea Studioului GONZO.

Afro Samurai: Resurrection, este încă un punct fierbinte din programul Anim’est. O poveste despre codurile samurailor, adusă pe peliculă cu ajutorul vocilor unor actori celebri: Samuel L. Jackson şi Lucy Liu. Muzica este semnată de RZA, celebrul compozitor hip hop, cunoscut în lumea filmului în special pentru realizarea coloanei sonore pentru Ghost Dog, al lui Jim Jarmush. Afro Samurai va fi prezentat publicului vineri, 9 octombrie, ora 20:30 la Cinematograful Patria.

O altă premieră în România o reprezintă Creepy Animation Night. Vineri, 9 octombrie, începând cu ora 23.45, Cinema Patria va fi gazda unei nopţi speciale, dedicată animaţiilor horror şi bizare. Timp de 4 ore, vineri noaptea vor fi proiectate 24 de scurt metraje intercalate cu intervenţiile DJ-ului şi VJ-ului din Marsilia, Pakito Bolino. Pakito va mixa pe visualurile realizate de el, în acompaniamentul live al unui set de tobe şi al unei chitare bas.

Ceremonia de Decernare a Premiilor, de sâmbătă, 10 octombrie, ora 20.30 de la Cinematograful Patria va fi urmată de proiecţia lung metrajului Film Noir, o poveste palpitantă în alb şi negru semnată D. Jud Jones şi Risto Topaloski. Filmul, producţie 2007, a fost déjà prezentat la festivaluri din întreaga lume, precum : Annecy (în selecţia oficială), Fantasy Film Festival (Germania), Pusan (Coreea de Sud), Animanima (Serbia), San Francisco Intl Animated FF.

Pentru orice întrebări legate de festival, nu ezitaţi să mă contactaţi. Vă aşteptăm începând cu vineri, şi nu uitaţi de Creepy Animation Night!

Maria.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: